Artikelen

Natasja (15): ‘Ik hou niet van veranderingen’

'Ik ben niet zo’n fan van vakanties.’ Dat is een opvallende uitspraak! Het is de vijftienjarige Natasja die dit zegt. ‘Dat komt omdat ik niet van veranderingen houd’, licht ze toe. ‘En ik vind het heel vervelend als ik niet weet wat er gaat komen, of als er iets onverwachts gebeurt.’ Structuur, rust, regelmaat…daar kan Natasja iets mee. We zijn meteen toe aan de kern van het thema: wat houdt het in als je autisme* hebt of als je een (pleeg)broer of –zus met autistische eigenschappen hebt?

Natasja kan zelf goed verwoorden hoe het is om autisme te hebben. Ze woont bijna haar leven lang in hetzelfde pleeggezin. ‘Mijn ouders konden niet voor mij zorgen,’ zegt Natasja. Als peuter van één jaar kwam ze in een pleeggezin gezin met drie oudere kinderen, waarvan twee inmiddels volwassen zijn en al op zichzelf wonen. Natasja zit op de bank en knuffelt met chihuahua Snowie, die maar één jaar jonger is dan zij. Ze weet nog dat ze op de basisschool zat en in die tijd bijna een jaar in een ziekenhuis werd onderzocht. ‘Het ging niet lekker met mij. Om te weten waarom dat was, moest uitgezocht worden wat er met mij aan de hand was.’ Het bleek om hechtingsstoornissen en een vorm van autisme te gaan.

Aparte klas
Na de basisschool ging Natasja naar een vmbo met een aparte klas voor kinderen met gedragsafwijkingen, veelal autisme. Ze zit in de tweede klas. Wat is het verschil met een gewone klas, wil WAT?!-redacteur Michelle weten. Natasja somt op: ‘Wij hebben maar negen kinderen in de klas, we zitten steeds in hetzelfde lokaal en we hebben een leraar die het merendeel van alle vakken geeft.’ Kan ze uitleggen waarom dat zo is? ‘Wij houden niet van drukte. En voor ons is het heel vervelend om steeds naar een ander lokaal te gaan en andere gezichten voor de klas te zien. Daar worden we onrustig van.’

Benieuwd naar het volledige verhaal en meer informatie over autisme? Het staat in de nieuwste WAT?!-krant. Wil je die ontvangen? Stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.