Artikelen

’Je moet leren dealen met wat je is overkomen. Humor helpt!’

WAT?!-redacteur Sammy bezocht met zijn pleegouders een workshopmiddag voor pleeggezinnen van jeugdhulporganisatie Vitree. Daar zag hij de bekende Nederlandse cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann, die als ambassadeur van stichting Het Vergeten Kind de bijeenkomst opende. Sammy stapte na afloop op hem af met vragen over zijn (persoonlijke) betrokkenheid bij pleegzorg en of hij hem mocht interviewen……….

Dat mocht, exclusief voor de WAT?!-krant. Een afspraak werd gemaakt en enkele weken later zaten Sammy en collega-redacteur Romena bij Jörgen Raymann thuis op de bank voor een bijzonder gesprek.

‘Wat heeft u zelf met pleegzorg? vraagt Sammy die maar met de deur in huis valt. Jörgen, een makkelijke prater, steekt meteen van wal. ’Zoals je weet, kom ik uit Suriname. Daar is het heel gewoon om kinderen van familieleden op te vangen. Mijn zus heeft bijvoorbeeld twee jaar bij mijn oma gewoond. En een neef en een nicht van mij ook.’

Dat ergens anders gaan wonen niet simpel is, weet Jörgen ook uit eigen ervaring. Hij groeide weliswaar ‘gewoon’ bij zijn ouders in Suriname op, maar woonde vanaf zijn achttiende een tijd bij familie. Jörgen: ‘Ik was naar Nederland gekomen om economie te studeren in Rotterdam. Ik kon bij mijn oom en tante in Gouda wonen. Pfff, dat viel niet mee! De eerste twee weken waren leuk, maar toen ging het mis. Ik kon me niet vinden in hun regels en opvattingen. Ik voelde me zo ontheemd Dus als jullie me vertellen over hoe moeilijk het kan zijn voor een kind om naar een pleeggezin te gaan…………… I know the feeling!’

Benieuwd naar het hele interview? Het staat in de nieuwste WAT?!-krant. Wil je die ontvangen? Stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.