Artikelen

Wat doe jij op social media?

Hoe vaak zit jij op social media? Wat zet jij op Instagram of je Facebookpagina? En welke rol heeft het in jouw ‘pleegzorgsituatie’? Wij deden een klein onderzoekje binnen de redactie en zijn benieuwd of jij jezelf daarin herkent. Ook maakten we een lijstje met do’s & dont's.

Niemand kan nog zonder mobiele telefoon. ‘Zonder telefoon kan je niks, ook niet op school, want je lesrooster e.d. staan er op.’ WhatsApp en snapchat worden veel gebruikt, Instagram is aan het groeien en het gebruik van Facebook is wisselend: de een doet er veel mee, de ander juist helemaal niet (‘Ik heb geen Facebook’).

De telefoon wordt bij het opstaan gecheckt, of iets later bij het ontbijt. Vervolgens in de pauzes op school en tussen de lessen door (ook voor het lokaal waar je naartoe moet). En dan thuis, ’s middags en ’s avonds.

Do’s & don’ts:

Niet doen:
- Deel je berichten niet met iedereen! Bepaal vóórdat je een bericht plaatst met wie je het deelt.
- Bij twijfel: plaats het niet!
- Let op met foto’s: ze komen soms anders over dan je denkt. Bij twijfel niet plaatsen!
- Plaats geen nare of vage berichten. Dat kan verkeerd uitgelegd worden (bijvoorbeeld dat iemand zich gepest voelt).

Wel doen/leuk:
- Voor pleegkinderen: Appen met je zus/broer of familie die je niet zo vaak kunt zien omdat ze ver weg wonen of vanwege bezoekregelingen.
- Voor eigen kinderen van pleegouders: contact houden met kinderen die bij jullie hebben gewoond.
- Even snel iets leuks delen (iets wat je hebt meegemaakt, een goed cijfer of een nieuwe aankoop).
- Maak aparte groepen, bijvoorbeeld: familie, vrienden, kennissen en kijk per bericht naar welke groep je het stuurt.
- Berichtjes van anderen liken.

Meer ervaringen met social media lezen van pleegkinderen en eigen kinderen? In de nieuwste WAT?!-krant vind je ze. Geen abonnement? Vraag een gratis proefexemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.