Artikelen

’Dit plan geeft mij rust’

Marleen (17) studeert mbo-verpleegkunde en woont in een pleeggezin. Geheel op eigen kracht maakte ze een toekomstplan voor zichzelf. Wat dat is en wat het plan voor haar betekent, vertelt ze hier.

Marleen (17) weet al heel lang wat ze wil. ‘Al in de eerste van de mavo wist ik dat ik de verpleging in wilde. Daardoor was het niet heel erg moeilijk voor mij om dit plan te maken. Ze kreeg de vraag van haar pleegouders, die voor haar verlengde pleegzorg wilden aanvragen. ‘Het was een eis van de gemeente dat ik dan een toekomstplan kon laten zien.’

Schema
’Het toekomstplan van Marleen (17) is een schema, waarin ze precies beschrijft wat haar plannen en doelen zijn. Zo wil ze haar rijbewijs halen als ze achttien is en haar opleiding verpleegkunde niveau 4 afronden als ze twintig is. Daarna wil ze verder studeren aan het hbo. In het plan schrijft ze: ‘Om hogerop te komen, heb je een Hbo-diploma nodig. Met dit certificaat heb je meer groeimogelijkheden binnen ziekenhuizen en kom je makkelijker aan het werk, ook bij andere organisaties.’

Rijbewijs
In het toekomstplan van Marleen staat ook hoever ze nu is met het uitvoeren van haar plannen. Ze is bijvoorbeeld nu bezig met de theorie van haar rijbewijs. ‘Dat is het eerste doel dat ik wil bereiken. En ik voor mijn opleiding ben ik nu met mijn tweede jaar bezig.’ In het schema is ‘het huis uitgaan en op zichzelf gaan wonen’ nog ver weg. Rond haar 24e, 25e of misschien wel 26e verwacht ze het ouderlijk huis te verlaten. Marleen is er, zoals veel pleegkinderen met haar, heel duidelijk over: ‘Zover ben ik nog lang niet! Ik wil eerst mijn studie afmaken en dan nog een tijdje bij mijn pleegouders wonen. Als ik dan een baan heb, zal ik dat in het begin heel spannend vinden. Pas als die stress voorbij is, durf ik mijn veilige omgeving te verlaten. En als ik dan weet hoe ik zaken moet organiseren en regelen, zoals de huur betalen, kan ik het aan om op mezelf kan gaan wonen.

Weten wat Marleen nog meer te vertellen heeft en wil je zien hoe het plan er uit ziet? Je vindt het complete verhaal in de nieuwste WAT?!-krant. Heb je geen abonnement, maar wil je deze WAT?! graag ontvangen? Dat kan! Stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je ontvangt de WAT?! dan eenmalig kosteloos. Je kunt dan mooi even kijken of een abonnement ook iets voor jou is!