Artikelen

’Het is hier een zoete inval, met een hoop gekkigheid’

Een grote woonkamer, een flinke lap tuin met een buitenbad, een lange tafel met Limburgse vlaai, twee honden, drie katten. En een heel groot gezin. Redactieleden Rachel en Eva raken bij binnenkomst even de kluts kwijt – wie is wie?

We zijn in het gezin van Hope (12) die ons heeft uitgenodigd kennis te maken met haar ouders en (pleeg)zussen en -broers. ‘Kom maar eens kijken,’ schreef ze, en dat doen we. Het gezin telt vier eigen kinderen, waarvan twee al uit huis wonen. Hope weet niet beter dan dat er pleegkinderen bij haar thuis wonen. Haar ouders zijn al sinds 1996 pleeggezin en er hebben sindsdien al zo’n achttien kinderen bij hen gewoond. Naast Hope en haar broer Jordy (25) wonen hier ook nog Jill (11), Juliano (7), Chalisa (5) en twee kinderen die tijdelijk opgevangen worden. En al wonen Enny (25) en Geronimo (16) hier niet meer, ze maken nog deel uit van het gezin en komen regelmatig.

Alsmaar nieuwe kinderen
Eva en Rachel spreken met Hope en haar pleegzusje Jill. Hope vertelt ons dat ze het vooral leuk vindt dat ze zo’n groot gezin vormen. ‘Er is altijd wel iemand om mee te spelen en te kletsen’, zegt ze. Jill voegt eraan toe: ‘En omdat we ook kinderen in crisissituaties opvangen, leren we alsmaar nieuwe kinderen kennen.’

Papa en mama
Rachel vraagt: ‘Is er een verschil tussen eigen broer of zus, of pleegbroer- of zus?’ Hope en Jill kijken elkaar even aan, halen hun schouders op en schudden van nee. ‘Jill is hier al zolang,’ zegt Hope. Jill vult aan: ‘Ik heb nog in een ander pleeggezin gewoond en in een woongroep, maar sinds mijn zesde jaar ben ik hier.’ Alle kinderen – behalve de kinderen in de tijdelijke plaatsing – noemen de ouders ‘papa’ en ‘mama’. (…)

Weten wat er in dit gezin nog meer gebeurt? Je vindt het complete interview in de nieuwste WAT?!-krant. Heb je geen abonnement, maar wil je deze WAT?! graag ontvangen? Dat kan! Stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je ontvangt de WAT?! dan eenmalig kosteloos. Je kunt dan mooi even kijken of een abonnement ook iets voor jou is!