Artikelen

’Mijn pleegmoeder is 29’

’Op mijn 15e ben ik vrijwillig uit huis geplaatst. Ik heb een halfjaar in een pleeggezin gewoond en daarna twee maanden bij mijn tante. Twee jaar geleden ging ik bij Ilona wonen en daar woon ik nu nog. Mijn pleegmoeder is jong: 29 jaar.

Ik noem haar bij haar voornaam, dat vind ik meer passen bij onze leeftijdsverschil. Ze gedraagt zich als een opvoeder. Ze geeft grenzen, liefde en helpt mij als ik iets spannend vind. Maar we kunnen ook lachen met elkaar en als haar vriendinnen komen, zit ik er ook vaak gezellig bij. Dat is denk ik wel een verschil met een wat oudere pleegmoeder. Ik woon bijna drie jaar bij haar. Sinds vorig jaar zijn er twee kamers bijgebouwd. Het plan is dat er meer pleegkinderen bij komen, uiteindelijk. Met z’n tweeën wonen is wel rustig, maar ik zou het wel heel leuk vinden als er kinderen bij komen. Laat ze maar komen!

Mijn pleegmoeder en ik verschillen tien jaar in leeftijd. We krijgen best vaak de vraag wat we van elkaar zijn, want we lijken helemaal niet op elkaar en we kunnen ook geen vriendinnen zijn. Ik ben wat klein van stuk, dus mensen schatten mij sowieso vaak jonger. Maar ze kan ook niet mijn biologische moeder zijn, want daar is ze te jong voor. Mensen staan vaak versteld als ik zeg dat ze mijn pleegmoeder is. (…)

Het complete verhaal van Esma vind je in de nieuwste WAT?!-krant. Heb je geen abonnement en wil je een gratis proefexemplaar met het verhaal van Esma ontvangen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.