Artikelen

Op bezoek bij het eerste islamitische gezinshuis in Nederland:
‘Alle kinderen die hier wonen, zijn islamitisch’

Op een mooie zomerse zondag zijn we op bezoek bij de familie Yaqini. Het gezin – vader, moeder en drie eigen dochters – heeft een islamitisch gezinshuis, het enige (tot nu toe) in Nederland. De WAT?!-redactie is heel erg benieuwd: zijn er veel verschillen met een niet-islamitisch gezinshuis? Zijn er bijvoorbeeld andere regels en afspraken? We zitten aan tafel met Rihane (20), Manal (15), Baraa-a (13), Loqman (12), Ayoub (14) en de ouders Mohammed en Jamila. Van de WAT?!- krant zijn Rachel, Marleen en Stacey de redacteuren van dienst.

Achter het dubbele huis is een grote betegelde tuin, waar ruimte is voor een trampoline, een tafel, zithoek en een supergrote tv. Deze staan allemaal onder een glazen afdak, als het regent blijft het daar dus lekker droog. Een jaar geleden kwam het huis van de buren vrij en kon de familie - met steun van de gemeente - dat huis erbij kopen. Er werd verbouwd en het pleeggezin van Mohammed en Jamila werd een gezinshuis. Met het mooie weer kunnen we met zijn allen rondom de grote tafel zitten. Vanwege de ramadan, de vastenmaand, krijgen alleen de gasten een drankje.

Onbekenden in huis
Rachel vraagt hoe de overgang van gezin naar pleeggezin naar gezinshuis is geweest. Rihane, de oudste dochter, vertelt hierover: ‘In het begin vond ik het lastig om onbekenden in mijn huis te verwelkomen. Ik vond het best moeilijk om me aan te passen. Tegelijkertijd vond ik het ook lastig toen de eerste meiden weer weggingen en ik afscheid moest nemen. Nu we een gezinshuis zijn en met meer mensen hier wonen, is het weer zoeken naar een evenwicht.’ Baraa-a vond het vooral positief: ‘Ik vond het leuk om thuis met meisjes van mijn eigen leeftijd te kunnen spelen.’

Loqman woont sinds drie jaar in het gezin en vindt het leukst dat hij nu in zo’n groot huis woont. Manal noemt de openheid in het gezin als heel positief: ‘Jamila en Mohamed zijn heel open en aardig, er zijn leeftijdsgenoten in huis. Er is ook speciaal voor dit huis gekozen voor mij, omdat het islamitisch is. Alle kinderen die nu hier wonen, zijn islamitisch.’Rihane voegt hieraan toe: ‘We dwingen niemand om gelovig te zijn of om bijvoorbeeld mee te doen met de ramadan. Als een jongere niet gelooft, is het ook goed.’ Jamila vertelt over de vasten: ‘We houden ook rekening met kinderen die niet vasten, het eten staat voor hen gewoon klaar. ´ Loqman vertelt dat hij aan het oefenen is: hij doet af en toe mee en heeft al drie dagen gevast.’

Vijf keer per dag bidden
Wat zijn de verschillen zijn met een niet-islamitisch gezinshuis? Rihane noemt als eerste het bidden: ´Dat doen we vijf keer per dag. Voordat je gaat bidden, was je eerst handen en gezicht, zo maak je alles rein. Op dat moment mag je pas beginnen. Bidden doe je op een mat en je staat richting Mekka, dat is het centrale punt van de islam. Tijdens de ramadan bidden we samen. De man – dat is hier mijn vader – staat vooraan en noemt verzen uit de Koran en dan volgen wij (…).

Weten wat er in dit gezin nog meer gebeurt? Wat de verschillen zijn tussen islamitische en niet-islamitisch gezinshuis? Je vindt het complete interview in de nieuwste WAT?!-krant. Heb je geen abonnement, maar wil je deze WAT?! graag ontvangen? Dat kan! Stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je ontvangt de WAT?! dan eenmalig kosteloos. Je kunt dan mooi even kijken of een abonnement ook iets voor jou is!